Četri jaunie Valmiermuižas tumšie
Quote:
Domāju, ka jau visi ir dzirdējuši par Valmiermuižas tumšajiem. Ja nē, tad rekur preses relīze. Cena ir no 2,90 Valmierā līdz 3,80 Ls Rīgā par četru pudeļu iepakojumu, redzēju, ka Alusgalerijā var arī pa vienai pudelei nopirkt (0,95 Ls/gab).
Alus es izmēģināju divas reizes, gan pasākumā Nr.4, gan vēlāk mājas apstākļos. Abas reizes rezultāti bija aptuveni vienādi. Manuprāt vislabākais ir Nr.4, tad seko Nr.1 un tālu aizmugurē Nr.2 un Nr.3. Vēl labāks būtu alus ar Nr.4 garšu, bet nr.1 smaržu. Tāpat neslikts rezultāts sanāk visus salejot kopā, īpaši ja Nr.1 un Nr.4 veido kādus 70%, bet pārējie divi – atlikušos 30%.
Kopumā gan esmu nedaudz vīlies. Visi šie tumšie ir labi un dzerami, par to nav ko piekasīties. Runa vairāk ir par to, ka prasās pēc kaut kā vēl labāka un vēl garšīgāka. Valmiermuiža, izveidojot savu gaišo alu uztaisīja to krietni vien atšķirīgu no Latvijā valdošajiem gaišajiem un ar to varēja atļauties pietiekoši pamatoti sevi nosaukt par ekskluzīva, atšķirīga un kāda tur vēl alus darītājiem. Tomēr atšķirība no gaišajiem, Latvijā ar tumšajiem aliem situācija nav traģiska, turklāt latviešu tumšie ir krietni dažādi – gan Aldara Porteris, gan Bauskas Premium, gan Piebalgas Lux, gan Brāļa Tumšais, gan Brenguļu un Krāslavas Tumšie; nevienu no šiem pat nevarētu par īsti sliktiem nosaukt. Kaut kur nopakaļus vēl Užavas tumšais kūņājas. Manuprāt, neviens no Valmiermuižas Nr. 1 – Nr. 4 šajā sabiedrībā neizceļas, tas vienkārši kļūst par “vienu no” aliem. Ja tas ir parasts alus, tad man uzreiz būs jautājums par to kādēļ man jāmaksā parastā Valmiermuižas cena, kas, kā zināms, Rīgā nav īpaši draudzīga un visai bieži sasniedz 1,09 Ls.
Iespējams, ka vaina ir tajā, ka visi šie tumšie garšo vairāk vai mazāk pēc parastajiem Minhenes Dunkeļiem, kas ir tāds labs un viegls tumšais alus, dikti populārs Bavārijā. Garša ir pietiekoši maiga, ne visai izteikta, tādēļ šo alu var viegli pļumpēt litriem. Tas, kas mani noteikti atturēs no litriem Valmiermuižas tumšā pļumpēšanas, būs tā pati nelaimīgā cena un nedaudz Valmiermuižas imidžs. Diemžēl man jau iemācīts, ka šis alus ir dārgākais, bet par to es vienmēr sagaidu īpašu un atšķirīgu garšu. Kaut kā izskatās, ka Valmiermuižas ir pierādījis, ka Latvijā kaut ko jaunu ieviest un to latiņu pacelt augstāk bija iespējams, tagad mani visai interesē kā tā tiks noturēta.
Es no Valmiermuižas tumšā būtu sagaidījis kaut ko īpatnējāku, labu porteri vai stoutu (Ginesu, kurš ir stipri viduvējs stouts, tomēr dzer arī Latvijā pietiekoši lielos daudzumos tomēr) vai arī, ja nepārvarāma vēlme pēc lāgeriem – kaut ko, kas vairāk pavilktu uz Schwarzbier (izteiktāks grauzdējums un apiņi) vai Bock pusi.
Katrā ziņā, jāgaida marts un jāskatās kas tad īsti būs sanācis.