Tērvetes jaunā ražotne un sazin kāds jaunais alus...
“Tērvetes alus” darīšana un pazīstamā zīmola izmantošana tiek nodota jaunam uzņēmumam AS “Tērvetes AL”,
kurš arī blakus esošajai rūpnīcai būvēs vērienīgu jaunu alusdarītavu, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem apliecināja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.
Quote:
Es gan atturos prognozēt vai viss būs uz tik ļoti ļaunu, kā prognozē Delfu komentētāji. Par četriem miljoniem latiem, kas ir solītais investīciju apjoms, megalielu darītavu uzcelt nevar, pat tādu kā Līvu alu ne, bet vēl jau naudiņu iedos Lauka atbalsta dienests un būs visādas nodokļu atlaides. Turklāt rūpnīca netiks būvēta no jauna, bet tikai vārīšanas telpas, jo nogatavināšanas tvertnes jau ir, vismaz daļēji, tāpat arī pudeļošanas līnija. Pilnīgi droši var prognozēt to, ka Tērvete nākotnē būs ceturtais lielais ražotājs (ceturtais lielākais jau ir) un pārsniegs piecus miljonus litrus gadā. Vai tas būs sūdīgs alus, to neviens nezinās, līdz nepagaršos, bet var mēģināt prognozēt, ka viss iet uz to, ka tiks pazaudēti tie klienti, kuriem svarīgāks par garšu bija Tērvetes tēls. Iepējams, pat nāksies mazliet nolaist alus cenu, lai kompensētu šo klientu pazaudēšanu un/vai paplašināt lētā gala piedāvājumu. Diemžēl visādas sarežģītu struktūru akciju sabiedrības uzticību ar nepārtrauktiem paplašināšanās plāniem nekad nevienam nav ieviesušas. Celt jaunu rūpnīcu arī ir normāli un tā dara daudzi mazi alus darītāji visā pasaulē, bet tad ir rūpīgi jāizvēlas veids, kā to publiski paziņot (varu pateikt priekšā, ka “vērienīgs”, “modernizācija”, “pilnīgi jauns”, “jaunu produktu ieviešana” attiecībā uz mazajām darītavām var nebūt pareizie atslēgvārdi), turklāt gan jau daudzi vēl atceras to, ar kādu pompu Užavas alus cēla savu jauno brūzi un kā izmainījās šis alus, vismaz pudelēs. Nav taču nekāds noslēpums, ka alus garša ir atkarīga arī no izmantotajām iekārtām un ja uz vecajām tā ir rūpīgi piekalibrēta, tad uz jaunajām nākas visu darīt no sākuma.