Garšojam Aldara Staltais Beļģis Prove Nr6Pirms kāda laika pamanīju veikalos trīs jaunas alus zortes mazās 0.33l pudelītēs – Mājas Alus, Latvijas IPA un Staltais Beļģis. Nopirku visus trīs, pa pārītim katru. Biju stipri skeptisks, jo Aldaris nav mans mīļākais alus brūzis, tāpēc visus jaunos produktus un to reklāmas neapzināti dalu uz 16 un pievienoju klāt nedaudz sāls. Par nosaukumiem nerunāšu, man te savs viedoklis un diez vai tas kādam patiks. IPA kā tāda nevar būt Latvijas, varbūt Aldara IPA, bet ne Latvijas. Tikpat labi Gordons savu IPA var saukt par Latvijas – pirmais nāk, pirmais maļ
Aldarī ražots mājas alus ir divi nesavietojami lielumi. Paliek vienīgi Staltais Beļģis. Ja rupji un pa fikso galvā Stalto pārtulkojam uz Stout, tad būs pareizi, jo alus priekš “beļģa” ir stipri par rūgtu. Šādu miksli var iegūt sajaucot Guinness ar Leffe un Coopers Wheat ekstraktnieku attiecībā 1/2/1
Bet nu labi, izslēgšu cinisko noti un parunāšu par labām lietam.
Pirmkārt, ir ļoti patīkami redzēt ka beidzot ir parādījies arī mazos veikalos kas jauns un interesants un, ja runājam par tādiem ražotājiem kā Aldaris (lieli un “mass produce” orientēti un ar Carlsberg piesitienu), tad šis ir radikāls solis. No sirds apsveicu un vēlu veiksmi. Atbalstu, cik aknas un neizlietotie neironi smadzenēs ļauj
Otrkārt ir interesanti redzēt to, ka alus darītava sāk lietot proves alum. Te nu parādās tas, ko “Aldara Zelta” cienītājs nekad nav sapratis – lai arī kā necenstos, katra jauna brūvētā alus partija atšķirsies no iepriekšējās. Raugs ir dzīvi organismi un tos nu nekādīgi nevar komandēt, lai arī kā necenstos ieturēt visus parametrus. Tāpēc katras partijas garša atšķirsies un te ir divi varianti – brūvēt vienādi vienkāršu alus misu un tad nu pēc vajadzības dalīt to vai arī pateikt cilvēkiem – veči, alus patiesībā nav tik vienkārša padarīšana un katru reizi sanāks nedaudz savādāk. Patiesībā, tas ir ļoti labi. Tas ir tāpat kā vīnu cienītājiem ir gadi, vīnogas, ražotnes, apvidi un laika apstākļi – katru gadu vīns atšķirsies. Ar alu ir tieši tāpat. Kāpēc no tā ir jākaunas? Nesaprotu… Tad nu šis jauninājums ir laba lieta. Ir proves, kuras var izsekot un apspriest. Manā rīcībā bija Staltais Beļģis #6.
Atdzesējot ir… OK… daudz kas pazūd bet siltā var visu sajust. Te nu, manuprāt, ir tā, ka raudzēšana bija garām, jo silts alus smaržo pēc banāniem, upenēm, košļenēm u.c. fenoliem – temperatūra un raugs vai arī abi šai provei ir aizšauti garām. Ir izteikta skāba pēcgarša ar ko varētu lepoties labs kviešu alus, bet ja pieliek klāt rūgtos apiņus sanāk… nu nez, grīdas lupatas vai hlora aromāts. Nu tuvu tam. Ja alu atdzesē, šīs nianses pazūd.
Par pašu recepte – nu nez, kurš izvēlējās rūgto apiņu daudzumu lai dabūtu “staltumu”??? Nu ir par rūgtu, un tad pēcgaršā ar fenoliem no raudzēšanas sanāk.. kakas. Beļģu alus nekad nav bijis rūgts, parasti salds un variē garšas notis, blīvums un raugu dīvainības, bet šāds “magnum” apiņu rūgtums nekad nav bijis raksturīgs.
Alum vajadzētu būt nedaudz blīvākam (nu jā, tas ir personīgs viedoklis, man patīk biezi blīvi aliņi) un saldākam. Iesala izvēle? Naudas ekonomija? Nez, ja sāk brūvēt šādas mikropartijas, tad nu cena varētu būt augstāka (tēkzz.. te nu es dabūju pa pieri no visiem “apinīša 3l pudeļu cienītājiem). Bet nu nopietni, šajā gadījumā tie 50 eiro centi neko nenoteiks. Tas tāpat nav populārs masu produkts – dzers un pirks tie, kas no tā kaut ko saprot. Kāpec tad nepacensties un neparādīt ko tad latviešu alus brūvētāji prot? Man bija tāpat ar mājās brūvētajiem – tie, kas garšoja, parasti teica “davai es tev samaksāšu un tu man uz Jāņiem uzbrūvēsi divas kastes”… Kurš maksās akcīzi? Nu nav man nekādas vēlēšanās nonākt LV likumuzturētāju rokās par nelegālu alkohola tirgošanu
Tāpēc parasti visu dāvināju… nu, cik varēju un cik nebija žēl. Bet te nav šī situācija – ir šaurs nišas produkts ar “organic” tendenci un orientēts uz specifiskiem patērētājiem. Labi, pietiks, atārtošos savādāk vai jau varbūt to izdarīju
Jebkurā gadījuma, cepuri nost Aldarim, bet ir vēl daudz ko mācīties no mājas alus brūvētājiem. Lai nu kā, es silti iesaku pagaršot visus trīs jauninājumus, ir vērts, noteikti. Jums jāsaprot, ka es piekasos pie tā, ko “Cēsu Light” vai “Aldara Zelta” cienītāji nekad nesapratīs vai pat nesajutīs. Pamēģiniet. Nedzsējiet, siltus (nu, 14-18C) un tad atdzesējiet. Varu saderēt, patiks, vismaz viens no visiem trīs jaunajiem.